Een Nia les

Nia™ is een bewegingsprogramma dat fitness en wellness op unieke wijze samenbrengt met als doel gezondheid en welzijn te creëren voor lichaam en geest. Nia doet dit via de kracht van

'Joy of Movement' en bewegen volgens de filosofie van 'The Body's Way'.

Nia is voor iedereen; voor jong en oud met of zonder bewegings- en/of fitnesservaring.

Kom het plezier, de magie en de kracht zelf ervaren bij een van onze docenten in NL.

 

Combinatie van negen bewegingsvormen

Nia is een combinatie van negen verschillende bewegingskunsten bestaande uit drie basisvormen: dans, vechtsport en helende technieken. De dans bevordert het ‘feel good’ gevoel. De vechtsport spreekt jouw innerlijke kracht en precisie aan. De helende technieken zijn gericht op het verbeteren van jouw balans en houding. Als je Nia beoefent zal je de volgende op zichzelf staande bewegingsvormen kunnen herkennen.


 

Dans: Moderne dans, Jazz Dance en Duncan Dance

Vechtsport: Aikido, Tai Chi en Tae Kwondo


Helende technieken: Yoga, Alexander Techniek en The Work of Moshe Feldenkrais

 

Dit breed spectrum aan bewegingen - gecombineerd met verschillende ritmische muziekstijlen - zorgt voor een organische en expressieve work-out voor jouw lichaam én jouw geest.

 

Impulsen

In een Nia les reiken deze bewegingskunsten en de 52 bewegingen de vorm aan. De exacte invulling van de uitvoering bepaalt ieder individu voor zichzelf. Deze ruimte biedt de Nia Technique omdat zij gebaseerd is op de gedachte dat een natuurlijk bewegend lichaam steeds beter zal gaan functioneren. Muziek, verbeeldingskracht en het aanspreken en vocaal uiten van emoties dragen bij aan het stimuleren van de natuurlijke impulsen.

 

Verbinding


Het resultaat is dat een ieder zich beweegt in verbinding met zijn of haar lichaam. Je voelt de energie stromen door jouw lijf. Je beweegt op jouw eigen manier in een groep. Blije mensen, positieve energie dat is de kracht van een Nia les.

 

Opbouw les

In iedere les staat een bepaald thema centraal. Dit noemen we een focus en intentie. De lessen variëren dan ook in het geven van extra aandacht aan een onderdeel van jouw lichaam. Door de focus valt de dans samen met de muziek en kunnen emoties en verbeeldingskracht worden aangesproken.
Elke les volgt een vast patroon bestaande uit zeven op elkaar aansluitende onderdelen.


1. Focus en intentie


Aan het begin van de les besteedt de docent vijf minuten om uit te leggen waar de aandacht van de les zal worden geplaatst en welke voordelen je kunt verwachten. Elke les kent een andere focus en daarmee samenhangende intentie.


2. Stepping in

Je laat alles los wat er in jouw hoofd en lichaam om gaat. Gun jezelf de ruimte voor een uur beweging. Zorg dat je bewust in jouw lichaam aanwezig bent.


3. Warming Up


Je activeert nu je lichaam. De energie gaat dan stromen langs jouw dertien belangrijkste gewrichten en jouw hart en longen gaan harder werken. Je krijgt de mogelijkheid om je bewust te worden van hoe je lichaam op dit moment aanvoelt.


4. Get Moving


Dit is het gedeelte van de les met energieke beweging van jouw hele lichaam. Van top tot teen. De intensiteit van de acties is hoog, afhankelijk van je persoonlijke doel en/ of conditie. In dit gedeelt van de les kan je je conditie op peil houden of verbeteren.


5. Cooling down

Het tempo gaat nu omlaag, je komt langzaam tot rust. Je krijgt de ruimte om je totale balans van lichaam en geest te (her) vinden.


6. Floorplay

Dit zijn bewegingen op de grond. Je voelt de zwaartekracht en speelt met de ruimte en het geluid. Het verbetert jouw gevoel van kracht, flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit.


7. Stepping Out

De les wordt bewust geeindigd. Je neemt waar hoe je je voelt en welke voordelen je vandaag hebt ontvangen. Je stapt zo echt uit de les. Fris om naar jouw volgende activiteit te gaan.