Nia™

Nia staat voor Neuromuscular Integrative Action, vrij vertaald: de actie die lichaam en geest verbindt. Een manier van fitness waarbij de helende werking van bewegen centraal staat. Een vorm van sport met respect voor de grenzen van ieder uniek lichaam. De Nia Technique, die wereldwijd wordt uitgeoefend, is vanaf 1983 in dertien jaar tijd door de Amerikaanse Debbie Rosas en Carlos AyaRosas ontwikkeld.

 

Debbie Rosas en Carlos AyaRosas

Na ruim elf jaar aerobics les geven, raakte Debbie diverse malen geblesseerd. Het begin van haar bewustwordingsproces. Klopte deze manier van bewegen wel of was er een gezonder alternatief? Carlos, professioneel tennisser, volgde les bij Debbie ter verhoging van zijn conditie. Toen zij een uitnodiging van een bevriende vechtsportleraar kreeg om kennis te maken met zijn sport, nam ze de uitnodiging intuïtief aan. Ze nam Carlos mee.

 

Bewegen


Samen deden zij in de ‘dojo’ twee belangrijke ervaringen op. Allereerst voelden zij de sensatie van het betreden van de oefenvloer op blote voeten. Daarna vroeg de leraar hen te bewegen. Hoofdschuddend keek hij naar hun ‘jumping jacks’ en ‘leg lifts’. Voor hem was het duidelijk dat Debbie en Carlos vergeten waren hoe te bewegen.

 

Door deze les realiseerde Debbie zich dat zij de energetische patronen van vechtsport kon integreren met de bewegingen die zij kende vanuit haar ervaring als aerobics instructeur. Daarnaast ontdekte ze dat sport en pijn niet hoeven samen te gaan om resultaat te krijgen. Het zaadje voor de ontwikkeling van de Nia Technique was geplant.

 

Nia HQ is gevestigd in Portland, Oregon.

Meer informatie kun je vinden op de webiste van NiaHQ - www.nianow.com

‘Through Nia, I connect with pleasure in my body
 and I am free to express all the colors of my rainbow:
 my softness and sensuality, my toughness and tyranny,
 my generosity and joy, my centeredness and chaos,
 my playfulness and power.
 It was love at first sight!’
 -Kim Brice-